Tjek bilens dæktryk
Er du en af de personer der undervurderer betydningen af din bils dæktryk? I så fald bør du læse videre.
Mange er ikke klar over det, men dæktrykket har altafgørende betydning for dækkets levetid, evner og førerens og passagerenes sikkerhed.
Et for lavt dæktryk kan nemlig blandt andet medføre at dækket bliver for varmt og tager skade, at dækket slides betydeligt hurtigere, at dækkenes bremsekraft forringes, at bilen bliver ustabil og svær at styre, samt at brændstofforbruget forøges. Dette er blot nogle af de ulemper her er forbundet med for lavt dæktryk, hvilket giver en klar indikator af dæktrykkets vigtighed.
FDM’s anbefaling lyder på at man tjekker sin bils dæktryk mindst én gang om måneden. En anbefaling som kun 40 % af danskerne følger, ifølge en spørgeskema på FDM’s hjemmeside.
Dette kan hænge sammen med at mange folk er usikre på hvordan en dækmåling egentlig fungerer og hvordan man måler det omtalte dæktryk. Det er ikke så besværligt, bestemt ikke hvis du er i besiddelse af en ny bil med automatisk dæktryk. Faktisk er alle biler som er produceret inden for EU’s grænser fra år 2012 er udstyret med netop dette, hvilket giver den almene bilist et langt bedre indblik i vedkommendes dæktryk. Har du automatisk dæktryksmåler er det bare at aflæse måleren, ingen ugler i mosen.
Har du derimod en bil som ikke er udstyret med automatisk dæktryksmåler, kan du vælge mellem de 2 typiske muligheder hvilket er at købe din egen manuelle dæktryksmåler for i omegnen af 100 kroner, eller at køre til den nærmeste tankstation og få målt dit dæktryk gratis.
Det mest normale er at køre til den nærmeste tankstation, da det er gratis og da man kun skal have tjekket dæktryk en gang i mellem. Ofte skal man alligevel forbi en tankstation, hvorfor man lige så godt kan tage 2 minutter ekstra til at få tjekket sit dæktryk og derved undgå en potentiel risiko for lavt dæktryk.
Bor du langt fra en tankstation eller nyder du bare friheden ved ikke at behøve at køre til en tankstation anbefales det at du køber din egen dæktryksmåler for letheden og frihedens skyld. På denne måde kan du tjekke dit dæktryk på et par minutter mens bilen stadig holder i garagen.
Når du tjekker dit dæktryk skal du dog være opmærksom på den lille ventil som sidder på hjulet. Mister du denne ventil opstår her risiko for at snavs vil sætte sig i åbningen og dækket bliver utæt, hvorfor du bør henvende dig til et værksted og få købt en ny hurtigst muligt, såfremt du har mistet din egen ventil.
”Hvordan måles dæktryk og hvilket dæktryk skal min bil have?”
En del af grunden til at folk bliver forvirret over dæktrykket, er i særdeleshed også at folk ikke har forståelse for hvordan trykskalaen fungerer. Dæktryk kan nemlig opgøres i hele 3 forskellige enheder, nemlig bar, kPa og psi. Disse enheder opgøres således at 1 bar er lig med 100 kPa, hvilket er lig med 14,5 psi.
Dæktrykket er faktisk så afgørende for brændstofforbruget at så lidt som 0,5 bar vil forøge brændstofforbruget med hele 2-3 %, hvorimod et overtryk på små 0,1 bar vil resultere i et lidt nedsat brændstofforbrug uden at have effekt på dækkets stand og levetid.
Har du et undertryk på de førnævnte 0,5 bar skal du også have med i beregningen at dækkets levetid vil forringes betydeligt, hvorfor det ikke kun er 2-3 % brændstofforbrug du skal tænke på når du får tjekket dit dæktryk.
Alt dette lyder meget godt, men ved du ikke hvor kraftigt at dit dæk skal pumpes kan dette være ligegyldigt.
Måden du finder det foreskrevne dæktryk til bilen på, er blot ved at kigge i instruktionsbogen som følger med bilen. Nogle biler har endda et mærkat i venstre døråbning som du også blot kan aflæse.
Det anbefales på det kraftigste at du finder det foreskrevne dæktryk og bestræber dig på at ramme dette tryk til perfektion, eller med et 0,1 bar overtryk, for at opnå størst køreglæde og mest bæredygtighed ved din kørsel.
Har du vinterdæk skal du være opmærksom på at dæktrykket altid skal forhøjes med 0,2 sammenlignet med bilens foreskrevne dæktryk. Årsagen til dette findes i vinterdækkets bygning, hvilket kræver en smule forhøjet dæktryk for at kompensere.
Er du i en uheldig situation hvor du mistænker dæktrykket for ikke at være optimalt, men ikke er i nærheden af en dæktryksmåler, findes her en hurtig metode som ikke er helt præcis men som giver et præg om hvorledes dækket har et rigtigt tryk.
Man kigger blot på hjulet og ser hvor meget af mønsteroverfalden som har kontakt med asfalten. Her bør helst være en jævn vejkontakt ligeligt fordelt over hjulet således at dækket rammer med et bredt areal. På denne måde får du et hurtigt indblik i om dæktrykket er helt i hampen eller om det er nogenlunde okay.