Sådan køber du alufælge til din bil

Når du skal vælge alufælge til din bil står du over for et betydningsfuldt valg. Hovedsageligt vælges fælge på baggrund af deres design og look, men bilfælge har faktisk også en indflydelse på bilens køreevne.
Udseendemæssigt er fælgenes størrelse ofte hvad folk bider meget mærke i, men fælgenes designs er som førnævnt også en del af beslutningen.
Der bliver nemlig produceret utallige alufælge som hver især har sit eget kendetegn, hvorfor design kan variere meget alt afhængig hvilken producent der står bag fælgen.

Hvad angår fælgenes indvirkning på køreegenskaberne, er det vægten og bredden samt profil, som er en indspillende faktor. Vægten på bilens hjul har naturligvis indflydelse på bilens køreevner, og som det giver sig selv, udgør fælgene en betydelig del af hjulenes vægt. Som udgangspunkt giver lettere fælge bedre vejgreb, da støddæmperne vil have lettere ved at holde sig på vejen.
Stålfælge er dog lettere end alufælge i dag og derfor er det vægten på de forskellig alufælge du skal se på, og gerne vælge de letteste.

Breden giver bedre vejgreb, men også dårligere benzonøkonomi og støj.

Profilen har indflydelse på komforten, men også dækstøj og lastevne.

De forskellige dimensioner i en fælge

Alufælge hvordan guideKøber du dine alufælge online spares du for en masse besvær med hensyn til om fælgene passer til din bil, da du har mulighed for at bruge diverse søgekriterier på onlineshops hjemmesider, hvilket er nemmere end hvis du skal parre en masse informationer med hinanden manuelt i en fysisk butik.
Uanset om du køber online eller ved en fysisk handel er det altid en god idé at have en grundlæggende viden om, hvordan fælge fungerer og hvordan de hænger sammen.
Først og fremmest skal du sikre dig at de fælge du har kig på, er kvalitetsgodkendt til netop din bil. Dette kan for eksempel være af TÜV som er en tysk godkendelsesforanstaltning.

Dernæst bør du være sikker på at du forstår dækkets dimensioner, som har altafgørende betydning for hvordan fælgen fungerer og ser ud.
Fælgens dimensioner er angivet i en lang kode, nærmest som informationskoderne på et bildæk og vil nogenlunde se således ud: 6×15 4×100 ET:35.

Ser koden således ud vil det sige, at fælgens bredde er 6 tommer og diameteren er 15 tommer. Derudover vil det sige at fælgen har 4 bolthuller med et krydsmål på 100 millimeter og en indpresningsdybde på 35 millimeter. (se eksempel under dæk guiden her)

Alt dette lyder fint, men du skal også vide hvad dette har af betydning.

Diameterens betydning giver sig selv, men hvad du bør være opmærksom på, er din hjulkasse. Hjulkassens diameter skal nemlig passe med fælgens diameter således at man ikke får en situation hvor man står med en fælge, der er større end selve hjulkassen. Her er intet mystisk i dette.
Det samme gælder for fælgebredden der også skal koordineres med hjulkassens bredde for at undgå et mis-match.

Vælger du 18 tommer til en bil, der er godkendt til 17 tommer, skal du være opmærksom på, at profilen skal være mindre end på det eksisterende 17 tommer dæk. Ellers vil dit speedometer ikke vise hastigheden helt nøjagtigt og kilometertallet er heller ikke helt rigtigt.
Læs om regler og lovkrav til alufælge her

Hvad angår indpresningsdybden er dette en større årsag til forvirring.
Indpresningsdybden svarer nemlig til den afstand som er mellem fælgens midterlinje og fælgens anlægsflade og det giver sig selv at jo større denne indpresningsdybde er, jo længere kommer hjulet under bilen. Kan du ikke finde angivelsen for denne indpresningsdybde er dette fordi at typegodkendelsen er lavet før 1990, da samtlige typegodkendelser efter 1990 har en angivelse af denne indpresningsdybde. Vær opmærksom på at det sjældent er tilladt at have hjul der går længere ud end skærmkanten. Visse undtagelser gælder dog.
Er du i tvivl, angives indpresningsdybden enten som ”E” eller ”ET”.

Hvad angår antal bolte, er dette blot et spørgsmål om udseende. Typisk er en fælge udstyret med 4 eller 5 bolte, men fælgen kan dog også være udstyret med 6 eller 8 bolte. Hvor mange bolte du foretrækker er således blot spørgsmål vedrørende udseendemæssige præferencer, her er dog en generel tendens til at flere bolte får fælgen til at fremstå med et mere aggressivt look, sammenlignet med en fælge med færre bolte.
Med hensyn til bolt-cirkeldiameteren er her dog en funktionel forskel.
Det er nemlig sådan, at for at du kan montere din nye fælge, skal den matche den gamle fælges bolt-cirkeldiameter. Derfor er dette en meget vigtig ting at tjekke op på når man kigger efter nye fælge.

Fælge og dæk – En pakkeløsning

Vil man slippe for besværet med at skulle parre dækkets og fælgenes specifikationer sammen kan man vælge en pakkeløsning der lyder på at købe dæk og alufælge sammen.
På denne måde kan man således også spare penge ved at købe tingene samlet.
Køber man dæk og fælge som en pakkeløsning vil den givne forhandler tilmed ofte montere dækket på fælgen, så du ikke skal betale for dette, hvilket naturligvis er meget belejligt.

Disse pakkeløsninger udbydes af mange forskellige udbydere, hvorfor her igen kan vælges mellem mange forskellige designs og modeller i en bred vifte af forskellige priser.
Når du vælger skal du, ligesom så mange andre ting, være opmærksom på at billigst ikke altid er bedst, ligesom at høj pris ikke nødvendigvis er lig med god kvalitet.
Tag dig derimod tid til at sætte dig godt ind i tingene og vælg ud fra rationelle overvejelser. På den måde kommer du meget sjældent galt afsted.

Alufælge priser online

Alufælge priser sammenligningPrissammenligning d. 27-07-15

Vi har til sammenligning indhentet priser på et sæt typiske fælge fra 4 forskellige populære online fælge og dæk shops.

16” AEZ Alufælge til Alfa Romeo 159 2,2 jts med dæk fra Continental. (laveste pris på websitet)

Bemærk dækbreden varierer, da to shops ikke tilbyder 205, men kun 215.

Du kan se alle data på AEZ fælgen her

bilfælge

Data / WebshopDaekonline.dkBilligAlu.dkWheelshop.dkGP24.dk
Alufælge typeAEZ Valencia 16″AEZ Valencia 16″AEZ Valencia 16″AEZ Valencia 16″
DækContinental – Premiumcontact5Continental – Premiumcontact5Continental – Premiumcontact5Continental – Premiumcontact5
Dæk data215/55 16 LI93 W 205/55 16 LI91 H205/55/16 LI91 H215/55/16 LI93 V
Samlet pris for 4 stk.8.287,607.228,007.420,008.356,00