Flere vælger helårsdæk
Der kan hurtigt opstå nogle besværligheder, når du som bilejer bor i et land som Danmark, hvor klimaet er skiftende.. Der er stor forskel på sommerens forhåbentlig 30 grader, og om vinteren hvor det kan komme ned i mange minusgrader. Derfor er man nødt til at skifte bildæk fra sommerdæk til vinterdæk og omvendt afhængigt af vejret. Det kan for mange bilejere være en stor irritation, fordi de enten ikke selv kan finde ud af det, og skal på værksted, eller da det er besværligt og koldt og gøre i vintermånederne.
Det kan dog snart være fortid eftersom producenterne af bildæk længe har eksperimentet med et dæk, som kan holde hele året rundt og fungere optimalt. Det ville være en gevinst for mange, der så kunne slippe for at skifte mellem sommer og vinterdæk, og desuden ikke købe ekstra sæt dæk og fælge. Det ville uden tvivl spare en masse penge for bilisterne, og man sikre også nemmere for, at alle har nogle ordentlige dæk på bilen, hvor vejgrebet er stærkt uanset vejret. Det er især de mange udlejningsfirmaer, som leaser bil til private og virksomheder, der har efterspurgt nogle dæk der kunne holde hele året. De har utroligt mange biler, som de skal holde styr på, og om de har de rigtige dæk på, så det vil spare dem for mange arbejdstimer. Nu har Michelin så endelig knækket koden, og er kommet ud af laboratoriet med et dæk, som alle eksperter er enige om har ramt plet. Dækkene har fået det velvalgte navn Michelin crossclimate, og nærmest vælter sig i gode anmeldelser.
Dæk revolution inden for helårsdæk
Hvis Michelin virkelig har konstrueret crossclimate dækkene, så de fungerer lige godt i både vinter og sommer, så kan det betegnes som en ægte dæk revolution. Det er en kombination af vinterdækkets egenskab på is og sne med sommerdækkets egenskaber på tørre og våde veje. Det lyder måske lidt for lovende og for godt til at være sandt, men Michelin crossclimate er allerede testet af internationale fagmænd, som er positive ved dækkene. Firmaet Michelin har tidligere udtalt sig negativt om helårsdæk, fordi det ikke har været muligt at producere et dæk, der var forsvarligt både sommer og vinter. Men en ny produktionsteknik har gjort, at det nu har været muligt at producere Michelin crossclimate. En lille revolution som vil komme mange bilejere til gode, og derfor vælger flere allerede nu at skifte til helårsdæk.
Fordelene er tydelige, så argumentationen for at skifte til Michelin crossclimate er åbenlys, og ikke til at komme udenom, hvis du vil spare penge og besvær. Helt specifikt så er crossclimate et sommerdæk, som nu også har fået vinterdækkets egenskaber. Det har både M+S-mærkning og det specielle snefnug-mærke for vinterdæk. Det gør, at Michelin crossclimate er blevet godkendt af myndighederne i Norge og Tyskland til vinterkørsel, men selvom Sverige endnu ikke har godkendt dem, så burde det kun være et spørgsmål om tid. I Danmark har Michelin i starten introduceret crossclimate i en serie med 23 størrelser, der er designet til 15-, 16- og 17-tommer fælge.
De har dog allerede planlagt, at flere forskellige størrelser bliver lanceret løbende i 2016. Michelin crossclimate er dog i første omgang kun designet til personbiler og små SUV-biler, så hvis du kører rundt i en smart sportsbil på egentlige sportsdæk, så skal du gøre som du altid har gjort, og skifte fra sommer til vinterdæk. Det er også sjældent, at man har lyst til at gøre rundt i f.eks. en åben bil, når det er koldt og blæsten er bidende. Men hvis du har en almindelig personbil, så er der ikke ingen grund til ikke at skifte til Michelin crossclimate, for selvom prisen er lidt højere stykket, så betaler det sig ind i længden. Det koster ca. 50 kr. mere end for et normalt sommerdæk, at skifte til Michelin crossclimate, og det sparer dig både for besvær og penge for udskiftning og køb af ekstra dæk sæt. Testene er lovende, og crossclimate dækkene bremser lige godt i vådt føre og is ifølge en anerkendt tysk undersøgelse. Så hvis du er kørende i en almindelig familiebil, og ikke har det store værksteds erfaring, så kan du fordelagtigt og trygt skifte til Michelin crossclimate.