Hvorfor Vinterhjul?
Når spørgsmålet om vinterhjul kommer, er her mange forskellige svar. Nogle skifter til vinterhjul i december, andre i januar, nogle skifter så snart her falder sne -og nogle mennesker undlader helt at skifte, men beholder derimod sommerdækkene på.
Montering af vinterdæk afhænger nemlig af bilens vejgreb og det er en smagssag hvornår folk føler at vejgrebet er så ringe at vinterhjul bliver en nessitet.
Mange mennesker føler også at det er en besværlig proces, at anskaffe sig bildæk grundet al den information på dækkene som det er påkrævet, at sætte sig ind i.
Kend dit vinterhjul
På et bildæk er en masse information indprentet. Mange er i tvivl om hvad disse bogstaver og tal betyder, men der er faktisk en struktur bag tegnenes betydning, og den er ikke så indviklet.
Dækket har en kode som oftest er på 9 tegn og som førnævnt har dette en betydning.
De første 3 cifre angiver dækkets bredde i millimeter, således at 165 vil svare til 165 millimeter. Hernæst fremgår et bogstav som hyppigst er et R. Dette angiver hvilken dæktype her er tale om. R er en betegnelse for radialdæk, hvilket er den hyppigste bildæk. Dernæst fremgår et 2 cifret tal igen. Dette er en kode for hvilke tomme fælge bildækket passer til. Står her 17, passer dækket således til en 17 tommers fælge.
Herefter kommer et mellemrum, efterfulgt af et 2 eller 3 cifret tal. Dette tal angiver dækkets plads i belastningsindekset. Indekset strækker fra 30 til 104 og angiver hvor stor en belastning i kilo som dækket kan holde til. Indekset kan naturligvis ikke oversættes direkte til kilo, hvorfor du er nødt til at finde indekstabellen frem for at kunne finde dækkets maksimumsbelastningen. 70 er eksempelvis svarende til 335 kilo, hvorimod 100 er svarende til 800 kilo.
Sidst men ikke mindst fremgår et bogstav. Dette bogstav er et udtryk for dækkets maksimumshastighed. Her er 11 mulige bogstaver som hver især står for en hastighedsgrænse. U står for eksempel for 200 km/t, mens R står for 1780.
Sådan vælger du de rigtige dæk
Når du skal vælge de rigtige dæk, er det første du bør gøre at tjekke om dækket er markeret med M&S, samt markeret med et snefnug og et bjergsymbol. Er dækket markeret med dette har du fat i et vinterdæk.
Dernæst skal du naturligvis sørge for at dækket matcher din bils hastighedsgrænse. Køber du vinterdæk er dette ikke nødvendigt, du skal dog minimum have koden Q, hvilket svarer til 160 km/t, samt du skal være opmærksom på at her kan være andre regler i udlandet hvis vinterdækket ikke matcher bilens topfart.
Dernæst skal du dobbelttjekke mønsterdybden i dit dæk, da det ifølge dansk lovgivning skal være 1,6 millimeter som minimum.
Sidst men ikke mindst skal du sikre dig at dækkets belastningsindeks kan klare den belastning dækket kommer under. Dette er især vigtigt hvis du kører ekstra last, for eksempel i form af campingvogn eller anhænger.
Se 2015 test af vinter bildæk på EB her
Læs omg så på Information om vinterhjul her
Regler for bildæk i udlandet
Som nævnt tidligere, kan her være specielle regler for bildæk i udlandet. Eksempelvis skal du have en seddel eller mærkat liggende i førerens synsfelt hvis dine vinterdæk ikke har samme hastighedskode som bilens topfart.
Mønsterdybdekravet i andre lande kan også være strengere end i Danmark. I Sverige og Norge skal mønsterdybden eksempelvis være 3 millimeter, hvorimod den skal være 3,5 millimeter i Frankrig, og hele 4 millimeter i Østrig. Vær derfor hellere på den sikre side hvad angår mønsterdybden når du kører med vinterdæk i udlandet.
I nogle lande er det i modsætning til Danmark endda påbudt at køre med vinterdæk såfremt her er vinterføre. Det vil sige at undladelse af at køre med vinterdæk kan medføre sanktioner. Denne regel er eksempelvis gældende i Østrig i perioden fra d. 1 november til d. 1 april.
Ønsker du at være fuldkommen informeret om de forskellige regler bør du hente en liste med regelkrav fra FDMs hjemmeside.
Tjek bilens dæktryk
Når du har sat dig ind i al information vedrørende dæk er arbejdet desværre ikke slut. Et dæk mister nemlig luft når du har kørt med det i tilstrækkelig lang tid. Det er derfor vigtigt regelmæssigt at tjekke dækkets lufttryk. Mængden af luft i dækket har nemlig indflydelse på flere ting, blandt andet dit brændstofforbrug og din evne til at kontrollere bilen. Måden du kan tjekke dit dæktryk på er ved at anskaffe dig en dæktrykmåler (alle nye personbiler fra EU efter 2012 er udstyret med en automatisk).
Dækkets optimale dæktryk findes i bilens instruktionsbog og opgøres typisk i bar, kPa eller psi.
Ved at måle ved din egen dækmåler kan du således finde ud af om dækket har det optimale dæktryk.
Konversionerne er således: 1 bar er lig med 100 kPa, hvilket er lig med 14,5 psi.
Værd at nævne er at dæktryk ved vinterdæk skal hæves med 0,2 bar.